Connect with us

Entertainment

Lelaki ini tergam4m dipertemukan dengan ‘homestay, tuan rumah dari ner4ka’ – “Dia pula yang reviu t3ruk tentang saya”

Published

on

PERCUTIAN sebuah keluarga ibarat mimpi ng3ri apabila penginapan yang ditempah mereka menerusi aplikasi homestay popular hanyalah sekadar indah khabar dari rupa.

Kek3cewaan itu disuarakan oleh seorang pemuda menerusi akaun Twitternya, @BangBadut_ dengan postingnya diulang kicau lebih 6,000 kali.

“… dari ner4ka,” tulisnya sebagai gambaran merujuk kepada penginapan yang didiaminya selama dua hari satu malam bersama keluarga di Kuantan, Pahang, baru-baru ini.

Bercakap kepada mStar, pemuda yang hanya mahu dikenali sebagai Ridzuan memberitahu, dia bersama lapan ahli keluarganya menginap di sebuah rumah teres di Kuantan pada 30 dan 31 Ogos lalu.

Tapak kaki yang hit4m selepas berjalan kaki dari pintu masuk rumah ke bilik tidur.

Anak muda berusia 27 itu berkata, menerusi tempahan di aplikasi popular, dia memilih penginapan itu bagi memuatkan seluruh keluarganya selain berdekatan dengan lokasi tumpuan pelancong di Teluk Cempedak.

“Saya tak nak penginapan yang mew4h pun, asalkan selesa untuk tidur. Dengan harga lebih RM700 untuk satu malam, saya meletakkan expectation untuk selesa didiami.

“Tapi baru melangkah masuk rumah tu dah meng3cewakan. Dari pintu masuk saya buka selipar dan berjalan kaki ke bilik, tengok kaki dah hit4m berh4buk,” katanya sambil menambah tempahan dibuat saat akhir menyebabkan kebanyakan penginapan sudah penuh.

Bilik mandi yang tidak tervrus berserta kain batik yang tidak diketahui pemiliknya.

Ridzuan berkata, keadaan lantai paling t3ruk adalah di dapur di rumah empat bilik itu yang jelas berh4buk tanpa dibersihkan.

“Keadaan dalam bilik juga tidak begitu bersih. Sampai ada comforter yang k0tor berh4buk dan berkvtu. Kalau baring atas tu, confirm badan akan gat4l-gatal.

“Saya terpaksa beli dua comforter baru untuk mak ayah dan saya gunakan di bilik. Manakala adik-beradik lain pula tarik tilam letak di ruang tamu dan tidur beramai-ramai dengan beralaskan kain yang dibawa masing-masing,” ujar anak ketiga daripada lima beradik itu.

Keadaan lantai sama ada berh4buk atau mempunyai kesan kot0ran.

Selain itu, pemuda berasal dari Ipoh, Perak itu menjelaskan tandas di rumah berkenaan juga tid4k bersih, malah salah satu daripadanya terdapat sehelai kain sarung batik tergantung.

“Kami sampai kat rumah tu memang dah ada, bilik air dah la t4k bersih lepas tu ada kain batik entah siapa punya. Lip4s memang ada.

“Kalau keadaan bilik air macam ni, tak ada sel3ra nak ber4k,” ujarnya sambil menambah bilik tidur dipenuhi sawang di siling selain lantai terdapat kesan k0toran.

Reviu daripada salah seorang pelanggan yang pernah menginap di homestay yang sama.

Namun katanya, paling yang menghilangkan mood adalah TV dan dekoder Astro di ruang tamu tidak dapat berfungsi dan hanya satu alat kawalan jauh untuk semua penyaman udara di rumah tersebut, tanpa disediakan bateri.

“Bila saya call orang yang in charge rumah tu dan lapor pasal TV dan dekoder Astro tidak berfungsi. Orang tu minta saya yang call Astro untuk baiki semua tu.

Rumah kot0r macam reb4n, lepas tu kata kami yang kot0rkan pula

RIDZUAN

“Sekarang ni, itu rumah siapa sebenarnya? Saya yang host ke dia yang host? Bila saya mengadu, dia siap bl0ck nombor saya di WhatsApp, itu paling tak boleh diterima,” katanya.

Ridzuan yang bekerja sendiri menjelaskan dia pada mulanya tidak mahu membuat reviu atau aduan mengenai keadaan penginapan tersebut sehingga dia menerima maklum balas daripada penyedia perkhidmatan berkenaan pada Isnin.

Wakil tuan rumah tidak bertanggungjawab di atas keros4kan yang berlaku.

“Pihak tuan rumah pula yang reviu t3ruk tentang saya kerana membiarkan keadaan rumah begitu k0tor. Rumah kot0r macam reban, lepas tu kata kami yang kot0rkan pula.

“Ini yang paling saya mar4h sebab pada awalnya saya tak mahu buat aduan. Saya tak mahu tutup periuk nasi dia, tapi sekarang lain pula jadinya.

“Saya dah banyak kali tinggal di homestay kerana travel sana sini sebab kerja. Tapi inilah homestay paling t3ruk saya pernah tinggal. Selepas ini saya memang tak akan bertolak ansur kalau penginapan t3ruk atau kotor,” katanya sambil menambah telah membuat aduan berhubung kejadian kepada penyedia perkhidmatan tersebut.

Sumber: mstar

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara