“CTDK L0st My R3spect” – Muat Naik Insta Story ‘Berbaur 4ngkuh’, Netiizen Pertikaikan ‘Sikap’ TokTi?

Sudah menjadi lumrah kehidupan seorang selebriti yang sentiasa menjadi tumpuan netizen lebih-lebih lagi apabila selebriti tersebut merupakan ‘sweetheart’ Malaysia yang amat dikagumi oleh rakyat. Belum reda isu penyanyi nombor satu Negara, Dato’ Seri Siti Nurhaliza yang mel4nggar SOP semasa majlis tahnik Muhammad Afwa berlangsung, nama TokTi sekali lagi menjadi perbualan h4ngat netizen di Twitter sejurus beliau memuat naik Insta Story di Instagram miliknya yang seakan berbaur ‘4ngkuh’ dan ‘eg0is’ itu.

Meninjau di ruangan komen sebuah ciapan di Twitter, rata-rata daripada netizen meluahkan perasaan tidak puas hati pada tindakan TokTi yang seakan ‘sengaja’ menyimbah air pada api yang sedang m4rak. Menurut mereka, isu mel4nggar SOP bukanlah sesuatu isu yang boleh dipandang ‘remeh’ namun isu ini amat sens1tif di mata netizen lebih-lebih lagi apabila ramai dalam kalangan mereka yang tidak dapat merentas negeri untuk menziarahi keluarga tercinta sehingga mereka mengh3mbuskan nafas ‘terakhir’. “Kami hanya mahukan keadilan..” luah hati netizen.

TokTi yang dipandang ‘mulia’ oleh masyarakat kini mendapat ‘tempi4s’ akibat tindakannya yang seakan tidak melambangkan perwatakannya yang serba serbi ‘sopan’ itu. Majoriti daripada netizen ‘terkeejut’ dengan kenyataan TokTi yang seperti ‘bangga’ mendapat pahala ‘free’ di atas kec4man yang ditimpa dek kerana kes4lahan diri sendiri. Bukan melalui cara ini untuk memperbaiki kesil4pan sendiri. Terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata bvruk padahnya, TokTi..

Meskipun TokTi telah memberi kenyataan rasmi dan memohon maaf secara terbuka, tindakan ini adalah tidak wajar kerana hanya akan ‘meng3ruhkan’ keadaan yang berapi ini. Sebaliknya, netizen berharap agar TokTi hanya mendiamkan diri daripada memberi apa-apa kenyataan yang akhirnya akan ‘menc3ngkam’ diri. Situasi ini macam sesuai digambarkan dengan lagunya, ‘Besar Kesil4panku, Besar Lagi Ke3gomanmu.’

Menular di Instagram milik TokTi, sepertinya TokTi ‘menutup’ ruangan komen di beberapa gambar yang baharu dimuat naik. Bagaimanapun, umum mengetahui manusia tidak akan lari daripada melakukan kesil4pan. Justeru itu, bukanlah ‘tugas’ kita untuk ‘menghukum’ mereka yang boleh dikatakan ‘tengg3lam’ dalam arus dunia sendiri sehingga ‘terlupa’ menjaga perasaan dan mempunyai ‘belas kasihan’ kepada orang lain.

Penulis: Aqilah Paharuzi

Sumber: Instagram TokTi, Twitter 

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber : https://www.koolfm.com.my/

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*