Baru PM Umum PKP, Sekali Ini Yg Terjadi Pada FB Menteri Ismail Sabri

P.erintah Kawalan Pergerakan (PKP) akan mula berkuat kuasa pada 12 Mei ini, umum Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin. Berikut antara perincian berkenaan PKP tersebut.

L.arangan rentas daerah dan rentas negeri kecuali untuk tujuan kec.emasan, kesihatan, bekerja, ekonomi, temu janji vak.sinasi dan pasangan jarak jauh.

Mel.arang SEMUA bentuk perhimpunan s.osial termasuk kendurikendara, majlis perkahwinan dan pertunangan, majlis doa selamat dan tahlil, majlis makan malam, majlis sambutan hari jadi serta majlis-majlis rasmi kerajaan dan swasta. Sebarang bentuk seminar, persidangan dan mesyuarat secara bersemuka adalah tidak dibenarkan.

Majlis akad nikah adalah dibenarkan dengan jumlah kehadiran dan SOP yang ditentukan oleh pihak berkuasa agama Islam negeri bagi orang Islam dan Jabatan Pendaftaran Negara bagi orang bukan Islam.

M.elarang semua ak.tiviti sukan dan rekreasi kecuali sukan dan rekreasi individu di kawasan terbuka seperti jogging, berbasikal dan senaman dengan mengamalkan penj.arakan fizikal.

Semua institusi pendidikan ditutup. Pengecualian diberikan kepada pelajar-pelajar yang akan menduduki peperiksaan antarabangsa. Pusat Asuhan Kanak-kanak, tabika, taska dan tadika dibenarkan beroperasi mengikut S0P yang ditetapkan bagi membantu urusan kerja ibu bapa atau penjaga.

Bilangan orang di dalam kenderaan persendirian, teksi dan e-hailing dihadkan kepada TIGA ORANG SAHAJA termasuk pemandu. Bilangan orang yang dibenarkan di dalam kenderaan membawa barangan serta rantaian akt.iviti e.konomi/industri adalah bergantung kepada jumlah yang dibenarkan dalam lesen pendaftaran kenderaan perdagangan.

Bilangan orang yang dibenarkan di dalam pengangkutan awam mestilah mematuhi penj.arakan fizikal dan mematuhi S0P yang telah ditetapkan.

Dine-in di restoran dan kedai makan adalah TIDAK DIBENARKAN. Penjualan makanan secara pandu lalu dan take-away adalah dibenarkan.

Majikan DIWAJIBKAN melaksanakan dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) dengan kehadiran tidak lebih 30 peratus kaki.tangan pengurusan pada setiap masa. BDR sektor awam ditentukan oleh garis panduan yang dikeluarkan oleh Ketua Setiausaha Negara dari semasa ke semasa.

Ziarah rumah ke rumah dan ziarah k.ubur semasa sambutan Hari Raya Aidilfitri adalah TIDAK DIBENARKAN.

Solat sunat Aidilfitri di masjid dan surau dibenarkan dengan kehadiran jemaah tidak melebihi 50 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan lebih 1,000 jemaah dan 20 orang bagi masjid dan surau yang boleh memuatkan kurang daripada 1,000 jemaah. Had bilangan jemaah yang sama terpakai bagi solat fardu lima waktu dan solat Jumaat

O.perasi Rumah Ibadah Bukan Islam juga akan diperk.etatkan. SOP bagi Rumah Ibadah Bukan Islam ditetapkan oleh Kementerian Perpaduan.

Langkah-langkah khusus yang sedang dilaksanakan di Sabah, Sarawak dan Wilayah Persekutuan Labuan diteruskan.

Ismail Sabri Muat Naik Hantaran Baru Tapi Lain Pula Yang Jadi

SUMBER/KREDIT: Astro/OM

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*