“Ayah dah jual motor nak bayar yuran pengajian” – Pelajar Luah Rasa K3cewa Dengan Keputusan KPT

Belakangan ini, laman Twitter dan Facebook penuh dengan luahan rakyat Malaysia yang kec3wa dengan peningkatan kes j4ngkitan Cov1d-19. Peningkatan ini berlaku selepas mereka yang mengundi semasa Pilihan Raya Negeri (PRN) Sabah pulang ke Semenanjung Malaysia tanpa mengamalkan kuarantin selama 14 hari.

Tidak cukup dengan itu, rakyat Malaysia terutamanya pelajar pengajian tinggi seolah-olah ‘meng4muk’ selepas Kementerian Pengajian Tinggi (KPT) mengeluarkan kenyataan penangguhan pendaftaran secara fizikal.

Berdasarkan arahan yang dikeluarkan, KPT meluahkan rasa prihatin dan khuatir dengan keselamatan para pelajar, maka Intitusi Pendidikan Tinggi (IPT) diarahkan untuk menjalankan pendaftaran secara talian sehingga pengumuman baharu dibuat.

Namun begitu, tinjauan penulis di laman Twitter dan Facebook mendapati arahan KPT ini dilihat tidak diterima baik oleh para pelajar dan ibu bapa. Rata-ratanya menganggap keputusan ini adalah terlalu ‘last minute’ serta lebih merum1tkan keadaan.

Banyak isu yang diutarakan oleh netizen, antaranya adalah berkenaan bil rumah sewa yang sudah dibayar dan kekurangan wang untuk pulang semula ke rumah meskipun baru sahaja tiba di pusat pengajian masing-masing.

Berikut adalah beberapa luahan para pelajar yang kecewa dengan keputusan mengejut KPT.

“Ayah dah takdok duit nak bagi kakak”

https://twitter.com/wafanadira96/status/1311926242795384832?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311926242795384832%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Flobakmerah.com%2Fayah-jual-motor-nak-bayar-yuran-pengajian-pelajar-luah-rasa-kecewa-dengan-keputusan-kpt%2F

Pelajar terpaksa jual telefon bimbit dan stethescope untuk perbelanjaan pengajian.

https://twitter.com/ShahiraAhmad13/status/1311979267446640641?ref_src=twsrc%5Etfw%7Ctwcamp%5Etweetembed%7Ctwterm%5E1311979267446640641%7Ctwgr%5Eshare_3&ref_url=https%3A%2F%2Flobakmerah.com%2Fayah-jual-motor-nak-bayar-yuran-pengajian-pelajar-luah-rasa-kecewa-dengan-keputusan-kpt%2F

Turut mengalami masalah yang sama, Aiman Psikologi juga meluahkan rasa kecewanya dengan keputusan KPT ini.

Lebih mem1lukan, seorang pelajar berkongsikan kisah bapanya yang terpaksa menjual motosikal dan men4ngguh pembayaran kereta kerana mahu menampung kos perbelanjaan pengajian miliknya.

Namun, segala usaha bapanya seolah-olah sia-sia apabila dia tidak dapat pulang ke pusat pengajian, ekoran arahan baru dariada Kementerian Pengajian Tinggi.

Luahan yang mendapat hampir dua ribu perkongsian itu berjaya menarik perhatian netizen, yang rata-ratanya mahu membantu pelajar itu dari segi kewangan. Pada mulanya, pelajar itu berkongsikan nombor akaun bank miliknya, namun dipadam tidak lama selepas itu selepas ditegur bapanya sendiri.

“Ayah kata dah cukup, jangan amik duit oang lagi”

Semoga semuanya baik-baik sahaja buat kita semua, terutamanya pelajar pengajian tinggi yang terkesan dengan arahan mengejutkan ini. Buat para pelajar yang memerlukan bantuan dari segi kewangan, penginapan atau pengangkutan, ramai rakyat Malaysia yang sudi membantu anda.

Baca komen-komen di Tweet tersebut untuk penjelasan lebih lanjut.

Sumber: Lobak Merah

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*