Connect with us

Entertainment

“Ap1 Marak Terlalu Cepat”- Sebelum Ap1 Meny4mbar Tubuh, Ayah Sempat Sebut ‘Allah’

Published

on

Kampar: “Selepas mengeluarkan emak dari rumah, saya cuba menyelamatkan ayah yang lumpuh namun gagal apabila katilnya tersekat pada pintu,” kata Shabilah Mohamed Musa, 47.

Shabilah adalah anak tiri kepada Ahmad Busir Ghazali, 51, yang rentung dalam kebak4ran membabitkan tiga rumah di Kampung Padang Tembak, di sini, malam tadi.

Katanya, kejadian 11.40 malam itu disedari ibunya, Ngah Dimah Tamin yang berusia 60-an selepas terlihat api kecil di bilik tidur.

Dia berkata, kedudukan rumahnya yang bersebelahan menyebabkan menjadi kelazim4n ibu melaung namanya untuk meminta bantuan.

“Mulanya saya fikir itu hanya laungan biasa, jadi saya tidaklah terlalu berg3gas ke rumah ibu.

“Sampai saja di rumah emak, saya lihat ap1 memb4kar bahagian atas sebuah bilik. Ketika itu juga saya bawa emak keluar sebelum berusaha menyelamatkan ayah.

“Bagaimanapun saya gagal mengeluarkan ayah yang ketika itu berada di ruang tamu memandangkan katil boleh laras tersekat ketika melalui pintu rumah.

“Saya kemudian bergegas meng3jutkan suami dan anak yang tidur bagi meminta bantuan.

“Api marak terlalu cepat hinggakan tiba saja depan pintu rumah emak, saya dapati separuh tubuh ayah dis4mbar ap1,” katanya ketika ditemui di lokasi kejadian, hari ini.

SHABILAH ketika ditemui di kediamannya di Kampung Padang Tembak. FOTO Muhammad Zulsyamini Sufian Suri

Katanya, arw4h yang diser4ng angin ahmar baru keluar dari h0spital Isnin lalu selepas lebih sebulan dir4wat.

Shabilah mengakui dia terk1lan kerana gagal menyelamatkan bapa tirinya yang disifatkan mesra dan gemar menghulurkan pertolongan kepada penduduk kampung ketika sihat.

“Saya rasa bersalah sangat sebab gagal selamatkan ayah. Tidak boleh ingin persalahkan suami kerana dia sememangnya menghidap masalah pendengaran. Anak kami berusia 21 tahun yang ketika kejadian masih belum tidur berstatus orang kurang upaya (OKU) lembam.

“Sewaktu api menyambar tubuh arw4h, dia sempat sebut ‘Allah’, namun ketika itu api sudah terlalu marak dan kami tidak dapat berbuat apa-apa,” katanya.

KEBAKARAN membabitkan tiga rumah di Kampung Padang Tembak, di sini, malam tadi. FOTO Muhammad Zulsyamini Sufian Suri

Shabilah berkata, arw4h bakal disemadikan di Perkuburan Islam Kampung Air Hiram Labu, di sini, memandangkan sebelum dimasukkan ke h0spital, arw4h berwasiat supaya dikebumikan di situ.

;

Sumber:hmetro

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara