Alhamdulillah! Tokyo 2020 Beregu Badminton Negara Raih Pingat Gangsa

Ini kali kedua gandingan negara mengalahkan pasangan itu yang juga beregu nombor satu dunia dalam temasya Olimpik kali ini selepas pertemuan di peringkat suku akhir Khamis lalu.

KUALA LUMPUR: Beregu lelaki badminton negara, Aaron Chia-Soh Wooi Yik berjaya meraih pingat gangsa pertama buat kontinjen Malaysia ke Sukan Olimpik Tokyo 2020 selepas menewaskan jaguh Indonesia, Mohammad Ahsan-Hendra Setiawan di Musashino Forest Sports Plaza sebentar tadi.Harapan membawa pulang pingat gangsa ini menjadi kenyataan apabila Aaron-Soh Wooi menyingkirkan pasangan Indonesia itu dengan kutipan mata 17-21, 21-17 dan 21-14.Ini kali kedua gandingan negara mengalahkan pasangan itu yang juga beregu nombor dua dunia dalam temasya Olimpik kali ini selepas pertemuan di peringkat suku akhir Khamis lalu.

Naib Juara Kejohanan Seluruh England (All England) 2019 itu gagal untuk melangkah ke perlawanan akhir selepas dikecewakan beregu China, Li Junhui-Liu Yuchen pada aksi separuh akhir semalam.

“Harapan terletak pada bahu kami untuk menghadiahkan pingat selepas rakan dalam skuad tewas,” kata Aaron yang penuh emosi.


Sumber:astroawani

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Ariana Rose

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*