Connect with us

Viral

“Saya merayu tolong..” – Datuk A Aida berharap..

Published

on

“Dalam masa negara bermasalah tak payahlah nak buat filem dan drama kalau rugi hebohlah satu Malaysia kalau untung senyap je..” – netizen

Penerbit terkenal, Datuk A Aida menerusi syarikat penerbitannya, A Aida Production Sdn Bhd terpaksa menanggung kerugian yang dianggarkan RM1.5 juta sejak penularan Covid-19 dan pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) 1.0 hingga sekarang.

A Aida berkata, kerugian itu membabitkan kos penyelenggaraan pejabat yang turut merangkumi studio, pekerja dan beberapa projek drama yang masih tertangguh penggambaran.

“Perbelanjaan pejabat saya saja RM250,000 sebulan. Dari PKP 1.0 sampai sekarang, saya anggarkan kerugian dalam RM1.5 juta. Tapi, saya pasrah dan reda saja. Ini kalau tiga bulan masih tidak boleh menjalani penggambaran, memang maikin banyak kerugian.

“Jadi, saya berharap kerajaan dapatlah membenarkan sektor penerbitan dan penggambaran beroperasi semula. Pihak Persatuan Penerbit Televisyen Malaysia (PTVM) juga sudah menghantar surat kepada pihak berkenaan. Semoga rayuan kami ini didengar.

“Saya merayu tolong dan bantulah industri penerbitan kita. Ada ramai yang bekerja dengan kami. Syarikat saya sendiri ada 45 pekerja tetap. Itu belum lagi syarikat milik orang lain dan ia tidak termasuk pekerja bebas di belakang tabir. Kalau berterusan macam ini, memang semua akan susah,” katanya kepada Harian Metro.

Dalam masa sama, A Aida berkata, drama Kisah Cinta Kita yang sepatutnya ditayangkan di Slot Akasia, TV3 pada 24 Jun ini ditunda kerana proses penggambaran masih belum dapat disiapkan selepas PKP 3.0 dilaksanakan.

Sementara itu, penerbit, Fadzil Teh berkata, syarikat penerbitannya Zeel Production Sdn Bhd pula perlu menanggung kerugian puluhan ribu ringgit sebulan setiap kali penggambaran dihentikan.

“Apabila penggambaran tidak boleh dijalankan setiap kali PKP, syarikat penerbitan saya rugi puluhan ribu. Walaupun tidak ada penggambaran, gaji beberapa pekerja di pejabat dan perkara lain masih perlu dibayar.

“Stesen TV pula hanya akan bayar kepada penerbit apabila produk sudah siap dan dihantar. Jadi, apabila tidak buat penggambaran, produk tak siap, macam mana nak dapat duit.

“Ini dilema yang dilalui penerbit sekarang. Malah, perkara ini sudah menjejaskan kru, pelakon dan pihak lain. Kalau memang masih tidak boleh melakukan penggambaran, tak tahu nak cakap apa lagi. Berapa banyak lagi yang akan rugi?” katanya.

Fadzil juga senada dengan A Aida serta pihak PTVM yang merayu agar sektor penerbitan terutama penggambaran dapat beroperasi bulan depan.

“Tolonglah kami selaku penggiat industri kreatif. Di bawah kami ada ramai lagi yang perlukan pekerjaan dan pendapatan. Kalau tidak ada kerja, mereka semua tidak ada duit.

“Semua tahu, kebanyakan pekerja seni punca pendapatan daripada bidang lakonan. Jangan ‘bunuh’ kami dengan cara begini,” katanya.

Jom lihat apa kata netizen:

“Masa untung berjuta2 takkan la takde menyimpan. Takkan la takde invest dkt mana2. Macik bukan nya semalam jd bisnes woman. Org niaga burger pon reti nak rolling duit.”

Jangan lupa komen yang baik baik sahaja.

Sumber: HM

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Trending

Copyright © 2020 Metro Rimbabara