Elfira Loy Cerita Cara Ajar Anak – “Kena Fokus Pada Setiap Benda Baru Anak Kita Buat.”

Pelakon, Elfira Loy mengakui ada menerima soalan daripada peminat mengenai perihal anak lelakinya, Muhammad Rayyan Khalaf yang dilihat pintar meski baru mencecah usia hampir dua tahun.

Kongsi Elfra, setiap ibu bapa kena memainkan peranan penting demi perkembangan anak-anak.

Elfira atau nama lengkapnya Nurul Elfira Loy memberitahu sebagai penjaga, harus mengikuti panduan yang baik selain tidak menjadikan tahap kepandaian anak orang lain sebagai penanda aras.

“Semalam, el dapat banyak sangat soalan .”Macammana Rayyan boleh pandai, kenapa anak saya tak pandai lagi.”

“First of all, saya minta maaf kalau video video rayyan buat awak stress & insecure.

“Jangan jadikan semua info baby lain sebagai benchmark tapi more kepada guidelines. Kita kena focus pada setiap benda baru anak kita buat. Babies are smart.

“Rayyan cakap nak poo poo pun dengan kata ” ball ” pun i dah rasa pandai sangat. Dia minum susu pun, i dah ” cleveeer boy,” tulisnya.

Dalam pada itu, pelakon berusia 27 tahun ini menyarankan kepada ibu bapa untuk sentiasa berkomunikasi bersama anak dengan cara yang betul.

“El memang tak ajar pun Rayyan Alphabets & Numbers lagi. Cuma banyak ajak dia play & communicate. Setiap kali tunjuk barang tu sebut nama.

“Bukan tuuu, niii. Mesti sebut Milk, dog, cat, lama-lama main toys dia yang banyak animals tu tetiba sekali gus dia boleh sebut.

“Kiteorang pun amaze. Ni pun after sekali tengok youtube Abc tu terus dia boleh sebut. I think words lagi susah dari ABC.

“So bila dia dah kenal animal, dia dah boleh ikut the alphabet tu. Masa tu akan tiba okay mommies. Step by step.

“Selalu kiteorang tanya Dr je, setiap kali checkup, dr dah pesan ” Next appointment Rayyan dah kena pandai gabung two words” okay kita cuba lah cakap two words two words. Have fun mommies, have fun!,” tulisnya.

Elfira mendirikan rumah tangga bersama suaminya, Faris Khairul Anuar pada 1 Januari 2019 dan telah selamat bergelar ibu selepas melahirkan anak pertamanya, Muhamad Rayyan Khalaf secara normal pada 1 Oktober 2019.

Foto: Instagram Elfira Loy

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *