“Tak nak datang tak apa, tunggu je j4sad Along depan rumah” – Bapa akhirnya rentas negeri, kumpul kekuatan memandu sambil menangis demi tatap jenazah anak kali terakhir

SETELAH berbulan-bulan terpisah akibat Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), seorang bapa tidak menyangka berpeluang untuk merentas negeri sejauh beratus kilometer demi melihat sekujur tubuh anak sulungnya untuk dikebumikan.

Menerusi satu video yang dikongsi di aplikasi TikTok, seorang bapa menangis sepanjang perjalanan ketika memandu dari Terengganu ke Selangor untuk pengeb.umian anak sulungnya.

“Al-Fatihah untuk Along. Doakan Abah terus kuat,” menurut keterangan video tersebut yang dimuat naik oleh seorang gadis yang merupakan adik arwah.

Gadis berkenaan, Azizue Haifaa Mohd Zubair berkata, kakaknya meninggal dunia pada usia 29 tahun, Khamis lalu selepas menghid.ap peny.akit buah pinggang dan peny.akit tibi.

Kesedihan seorang bapa selepas menerima berita kem.atian anak sehingga sepanjang perjalanan untuk urusan pengebumian.

Anak keempat daripada lima beradik itu berkata, kakaknya yang merupakan anak sulung sepatutnya pulang ke kampung di Kuala Terengganu pada Sabtu untuk menerima ra.watan.

“Sejak pandemik C.ovid-19 lebih setahun, keluarga kami di Kuala Terengganu agak terpisah dengan arw.ah Along (kakak) kerana PKP dan larangan rentas negeri.

“Kali terakhir a.rwah Along pulang ke kampung pada September lalu. Patutnya dia balik Sabtu untuk rawa.tan, tak sangka Along pergi dulu meninggalkan kami,” katanya kepada mStar.

Arwah Along (kiri) ketika te.rlantar di hospital.

Azizue yang berusia 21 tahun berkata, arwa.h kakaknya menghembuskan nafas terakhir kira-kira pukul 12.30 tengah hari Khamis di Hospital Sungai Buloh di Selangor.

Namun katanya, bapanya berusia 52 tahun yang merupakan anggota polis di Ibu Pejabat Polis Kontinjen (IPK) Terengganu di Kuala Terengganu pulang awal ke rumah pada hari berkenaan.

“Ayah beritahu dia balik awal sebab rasa tak sedap hati pagi tu. Tengah hari mak terima panggilan daripada abang ipar di Selangor maklumkan Along disahkan meningg.al dunia di hospital.

“Mulanya ayah seperti tak percaya sehingga kami terp.aksa beritahu ayah beberapa kali. Bila ayah baru sedar Along meningga.l dunia, memang ayah menangis teruk,” ujarnya.

Kenangan… Sebahagian keluarga bersama arw.ah Along (duduk berkerusi roda). Turut serta bapa Azizue (berdiri dua dari kiri, baju putih).

Menurut Azizue, dia sebelum ini dipujuk oleh arw.ah kakak supaya datang ke rumahnya di Subang Impian di Shah Alam, Selangor bagi membantunya mengemas barang untuk pulang ke kampung.

“Bukan saya tak nak, tapi atas sebab apa yang membolehkan saya untuk merentas negeri? Along yang sepatutnya balik ke Kuala Terengganu pun hanya selepas menyiapkan segala dokumen peru.batan.

Ayah beritahu dia balik awal sebab rasa tak sedap hati pagi tu. Tengah hari mak terima panggilan dimaklumkan Along disahkan meningg.al dunia

AZIZUE

“Sebenarnya Along dah berkali-kali minta kami sekeluarga untuk datang ke Selangor. Along pernah merajuk dan kata ‘Kalau tak nak datang tak apa, nanti tunggu je ja.sad Along depan rumah‘.

“Kami tak sangka itu satu petanda Along akan meninggalkan kami. Sebelum ini kami hanya buat video call untuk bertanya khabar dan melepaskan kerinduan,” tambahnya.

Azizue (kiri) bersama arwah Along.

Dia yang baru menamatkan pengajian Diploma Industri Fesyen di Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) di Terengganu berkata, bapanya mengambil masa untuk mengumpul kekuatan sebelum memandu dari Pantai Timur ke Selangor untuk urusan pengebumian kakaknya.

“Perjalanan ke Selangor untuk pengebumian Along tertunda lewat sedikit sebab ayah tak cukup kuat untuk memandu. Saya pula tak ada lesen memandu, selain mak dan adik bongsu berusia 19 tahun.

“Pengebumian disegerakan pada malam yang sama. Ayah sempat melihat wajah Along buat kali terakhir sebelum dikeb.umikan.

“Ikutkan kebumi jenazah pukul 9 malam. Kami minta tunggu sebab kami sampai selepas pukul 10.30 malam. Kami sempat tengok jen.azah Along sekejap sebelum dikebumikan,” katanya sambil menambah jena.zah kakaknya selamat dikebumikan di Tanah Perk.uburan Islam Kampung Ijok di Ijok, Selangor.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!!

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: mstar

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *