Penyewa Tak Bayar Sewa, Tuan Rumah Dtg Cabut Meter TNB. Sekali Kena S4man Dgn Pnyewa Dan Ini Keputusan Mhkamah

Umum mengenali peguam bernama Nor Zabetha yang sering berkongsi tulisan di Facebook di mana beliau mengvlas apa sahaja isu semasa atau viral di media sosial.

Terbaru, perkongsiannya tentang isu khi4nat dan meros4kkan harta benda yang mencvri perhatian ramai.

” Status saya yang tadi, ada beberapa soalan yang bertanya berkenaan dengan melakukan khi4nat dengan mer0sakkan harta benda dibawah Sksyen 427 Knun Kesksaan.

” Saya tulis melakukan ker0sakan terhadap harta bernilai RM25 atau lebih. Ada yang menyangka kesiilapan typo. Mungkin saya hendak tulis RM25,000.

” Oh! Tidak. Memang begitu ayatnya. Memang ker0sakan kepada harta benda yang nilainya RM25 dan lebih.” tulis Nor Zabetha.

Bercakap soal itu, Nor Zabetha kemudian berkongsi pengalamannya suatu ketika dahulu apabila anak guamnya berselisih faham dengan penyewa rumah yang tidak mahu bayar sewa.

Tuan rumah c4but meter TNB

Menurut Zabetha, akibat penyewa masih berd3gil, tuan rumah tension dan datang ke rumah yang disewakan.

” Dia masuk ke dalam rumah dan mem0tong bekalan elektrik secara menc4but meter TNB.

” Penyewa buat lap0ran polis, memandangkan polis rasakan itu adalah perbuatan yang khi4nat dengan melakukan kerosakan pada barangan bernilai RM25. Anak guam saya didakwa di mhkamah dan perlu membayar jaminan dan melantik peguam.

” Kami menang k33s ini kerana hujah saya bahawa rumah itu adalah miliknya dan penyewa telah tandatangan perjanjian.

” Jadi harta miliknya sendiri. Bukanlah ker0sakan pada harta benda penyewa dan ker0sakan yang berlaku adalah kervgian anak guam.

” Dalam proses menang itu, perlu pula dia ke mhkamah berkali-kali, lantik peguam dan menjalani proses ke mhkamah.

” Tidak ke payah dan susah, semata-mata hal yang nilainya RM25 sahaja. Harga jaminan sahaja pun telah berkali g4nda dari nilai yang rosak

” Saya hendak pesan, undang-undang mer0sakkan harta benda milik orang atau milik awam itu ada. Jangan main semb4rangan.

” Kalau bergadvh kita jangan pergi pec4hkan pasu bunga jiran, patahkan side mirror kereta orang, c4larkan kereta orang atau apa sahaja perbuatan. Tak pasal-pasal nanti, panjang prosesnya.

” Geram dan m4rah itu belum tentu dapat dilepaskan dengan menjah4namkan orang tetapi yang pasti kalau p0lis hendak membuat siasatan dan dakwa. Panjang cerita dia nanti.

” Hukvmannya juga bukan biasa-biasa. Penjara tidak kurang setahun dan maksimum 5 tahun atau d3nda atau kedua-duanya sekali.

” Tengok jugalah perbuatannya untuk menilai berapa lama penjara atau berapa banyak d3nda. Sebab berbeza mengikut perbuatan dan fakta k3s.

” Kalau meng4muk itu macam-macam gaya hendak lepas m4rah. Ada yang pergi pecahkan wind screen orang, ada yang pergi jah4namkan pagar depan rumah orang. Boleh dikatakan lagi dasyat perbuatan, lagi dasyatlah hvkuman. Semua ini ada hvkuman.

” Hati-hati. M4rah tu kawal,” akhiri Zabetha.

Sumber:FB Nor Zabetha

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! TTK

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook

Sumber: https://www.asiakini.com/2021/01/07/tuan-rumah-cabut-meter-tnb, hlk

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *